Norra Öland är utmärkt för rullskidor

Rullskidsåkning på semestern
Till alla som ännu inte vågat ta sig iväg och ut på något som kan liknas vid en vanlig semester så kommer här ett tips. Norra Öland! Det finns en mängd fördelar med detta område. Soltimmarna lyser i toppnivå. Det finns massor av campingar, ställplatser för husbilar och naturligtvis massor av stugor och rum att hyra. Men det bästa är att det också finns en fantastisk möjlighet till rullskidåkning. Så när du packar in familjen i bilen, lägg då också in i bilen dina lite bortglömda Skigo Alu skidor eller dina nyinköpta AE Classic med härligt tröga fyror. Mitt tips är alltså att rullskidorna ska med.

Fantastisk stakning
På norra Öland, strax norr om den lilla badorten Böda finns nämligen en fantastisk slinga att staka iväg längs. Om du gör som jag och startar i Böda Hamn så har du 5-6 km längs en lite trist väg upp mot Byxelkrok. Men väl i Byxelkrok så startar en fin cykelväg med lagom motstånd för både stakning och diagonalåkning. Cykelvägen går i en loop upp förbi avtagsvägen till Fyren Långe-Erik och ner på östra delen av nordspetsen. Om det ligger för mycket barr eller grus på den cykelvägen så går det också mycket bra att istället åka på bilvägen som i princip följer samma rutt. Trots att Öland i många delar bjuder på karg natur, så går denna runda i skuggande skogar, svala ängar och med en böljande sträckning med fantastiska raksträckor för episk stakning.


Familjesemester innebär semester på rullskidor
Nu i veckan fick jag ihop ett bra pass på 37km. Lite synd bara att delar av sträckan på den lite för trafikerade vägen saknar en bred vägren. Dock var bilisterna mycket förstående i dessa semestertider och tog det lugnt när de körde om mig. Tveka inte att ta med rullskidorna på familjesemestern och glöm inte bort att norra delen på Öland bjuder på fantastisk natur som kanske allra bäst avnjuts på ett par rullskidor stakandes genom en solvarm sommardag. Om inte hela familjen åker rullskidor, då är det perfekt att låta resten av medlemmarna i familjer cykla före och vid behov agera vätskekontroll.

Prylar
AE Classic med 4:or inköpta hos Rullskidcenter i Landskrona. Glasögon från Bliz. Handskar från Lillsport. Salomon trailvätskeväst.

Karta
Kartbild över slingan där start och mål är i Böda Hamn. Naturligtvis kan ett alternativ vara att utgå ifrån Byxelkrok och köra en lite korta rundslinga med start och stopp i Byxelkrok hamn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s