Skapa din Träningstillvaro

Ibland får jag frågan om hur jag hinner med att träna ‘så mycket’. Mitt svar är att det inte är så mycket utan det handlar mest om att dra nytta av vardagens växlande tempo, varierande aktiviteter och olika platser på bästa sätt. Min träningstillvaro ser ut på följande sätt:

I perioden oktober till mars är mitt mål att träna 1 timme varje dag vilket då ger 7 tim i veckan. Träningen består då av främst löpning och cykling inomhus, med litet inslag av styrketräning med vikter. Det blir också 1 pass simning i veckan.

I perioden april till september så ökar träningsmängden då cykelsäsongen och senare också öppen vatten simningen kommer igång. Nu ligger träningen i snitt på 10 timmar i veckan. Vissa veckor i denna period blir lite överentusiastiska och klockar in på 15 timmar.

Tillfällen som bygger träningstillvaro

Varje vecka försöker jag att få till en fungerande träningstillvaro genom att välja några av nedan tillfällen som byggstenar i lite olika kombinationer.

Svintidig träning på morgonen
Här gäller det att sätta väckarklockan på 04:45 och sedan stålsätta sig för att gå ut och göra den löpning eller cykling som skall ske. Alexander på Tyngre.se menar på att en bra väckarklocka är kanske det viktigaste träningsredskapet.

Väldigt sen träning på kvällen
Här gäller det att orka byta om till träningskläder och ta sig ut på den planerade löp- eller cykelrundan trots att klockan har slagit 22.00. När man kommer hem så gäller det att få till den disciplinerad nedvarvning så det går att somna så snart som möjligt.

Träna på jobbet under lunchrasten
Jag har fördelen att ha tillgång till ett enklare gym på min arbetsplats. Detta gör att jag med enkelhet kan träna på lunchen och få till ett bra intervallpass på den lojala motionscykeln av märket Monark som finns på plats.

Träna på jobbet innan arbetet börjar
På mitt jobbgym finns det också möjlighet att träna riktigt tidigt på morgonen innan arbetet startar. Då gäller det att finnas på plats vid 07:00 för att vara klar strax efter klockan 08:00.

Träna på friskvårdstimmen
Min arbetsgivare erbjuder 1 timme betald träningstid per vecka vilket innebär att det alltså är tillåtet att träna på arbetstid.  Hur fantastiskt är inte det. Timmen används oftast i samband med lunch då jag hinner upp till den lokala simhallen för att göra ett bra pass. Just tiden vid och efter lunch är perfekt då det är extremt lite folk i bassängen. Om man räknar bort 5 veckors semester så innebär detta att min arbetsgivare betalar mig för att göra 46 timmar träning. Inte illa och framförallt väldigt dumt att inte dra nytta av.

Träna när barnen är på träning
I de fall som jag skjutsar mina barn till deras träningar och när själv inte är engagerad som ledare, så är tiden då barnen tränar ett ytterst bra tillfälle för att få till egen träning. Här gäller det att utnyttja de löpspår som oftast finns i nära anslutning till de aktuella idrottshallarna.

Träna när barnen vill träna tillsammans på gymmet
Mina döttrar är nu så stora att de vill till gymmet för köra marklyft, bänkpress eller lite blandad styrketräning i crossfitboxen. Detta är kanske den mest sociala och härliga träningen där jag passar på att cykla intervaller i 45 min för att sedan köra lite styrka och rörlighet med ungarna. Att få tillfällen att dela träningsglädje med resten av familjen är en lyx som inte bör slarvas bort. Extra kul är det när ett pb i bänkpress eller marklyft görs av tjejerna eller när en 3:a på en ny vikt uppnås.

Transportträning till och från jobbet
Jag försöker också att ibland få till cykling till och från jobbet. Jag har 40 km till jobbet vilket innebär att det blir en ganska okej nivå med träning för mig.  Dessutom, att ställa sin racercykel på sitt kontor på jobbet och få avundsjuka eller ifrågasättande blickar från sina kollegor ser jag som ett extra plus. Tyvärr är väl detta det pass som är svårast att få till pågrund av den planering som behövs avseende att ta med sig rätt ombyte till jobbet och att ha tillräckligt med tid att hinna cykla hem innan andra familje aktiviteter startar.

Transportträning till vänner och bekanta
Den här formen av träning rekommenderas bland annat av Jonas Colting som menar att alla resor till kompisar som bor inom en radie av 20 mil skall utnyttjas för träning. I mitt fall inträffar den här sortens träning när min familj skall besöka mina svärföräldrar. Då kan jag passa på att cykla en liten omväg och få till ett bra pass men ändå finnas på plats när de sociala aktiviteterna drar igång.

Högtidsträning
Varje gång det är en särskild högtid så finns det anledning att trycka in träning, antingen på morgonen, under dagen eller på kvällen. Alltså, här försöker jag utnyttja Julafton, Nyår, Påsk, Midsommar, födelsedagar, sommarvintertidsomställningarna till att få till sköna pass. Det som är bra med högtider är att människor runt om kring är glada och tycker att man är lite knasig.

Resa-i-jobbet-träning
Ibland har jag resor i jobbet vilket gör att jag hamnar i Stockholm eller i bästa fall i en storstad ute i stora världen. Jobbresorna är ypperliga tillfällen för löpning och simning då det alltid finns simhallar och naturligtvis möjlighet till löpning. De kanske upplevelse-mässigt häftigaste löppassen har jag fått till på tidig morgon i Madrid, Monrovia, Amman och Paris.

Semestra-med-familjen-träning
Min familj tycker om att resa till länder där det är varm och där det finns närhet till hav, för sol och bad. Detta innebär att vart än vi åker så finns fantastiska möjligheter till magisk löpning och grym simning. Att kombinera dessa möjligheter till fin swimrun-träning är inte så dumt. Här blir det oftast löpning på tidig morgon eller senkväll. Simning och viss kortare löpning på dagen. Ofta blir det flera långa simpass under en dag. När det gäller löpningen så rekommenderar jag att pannlampa tas med då det kan mörkna snabbt. Beroende på världsdel så kan en pinne av modell hålla skällande hundar på avstånd vara bra att ha.

Roliga lopp som träning
Då det inte är en elitsatsning som jag håller på med så är olika lopp en ganska så bra träningsform där träningen sker i en fantastisk inramning. Till exempel så körde jag Stockholm Maraton som ett härligt långpass som en fysisk och mental förberedelse inför IM Kalmar. När lopp blir träning då känns träningstillvaron som extra härlig. Beroende på var loppet går så följer familjen ibland med och då blir träningen en del av en oftast fin minisemester med i bästa fall övernattning hos bekanta. Snacka om lyxig träningstillvaro.

Platser för en träningstillvaro

Att få till en träningstillvaro kan också handla om att inventera vilka platser som finns tillgängliga för träning och hur olika platser kan bidra med värdefulla delar i en sammantagen och omfattande träningsanläggning.

Det lite daterade gymmet i källaren på jobbet

Den coola gymkedjan i kvarteret nära jobbet

Någon av gymkedjorna vid resor till andra städer

Det mindre med dock fungerande gymmet på hotellet

Den coola gymkedjan nära stormarknaden där vi handlar

Det lite mindre gymmet nära hemmet

Den frilagda träningsytan i garaget

Gym-mattan inne i bostaden