Framåt i natten – ryggsäckstransportlöpning

I torsdagskväll begav jag mig, med kollektivtrafik, ut till Hindås station för en längre löpning mot Skatås i natten. Distansen är 40km och går längs Vildmarksleden. Tyvärr var min kondition inte helt optimal för uppgiften vilket innebar att intensiteten i löpning hamnade på en begränsad nivå.

På ryggen hade jag min gamla Haglöfs vertical ryggsäck på 25-30l fylld med liten sovsäck, liggunderlag, mini-gaskök från Primus, en extra tröja och lite mat. I en Camelback-blåsa fanns 3 liter vatten. Vikten av ryggsäcken var inte särskilt stor men helt klart betydande för löpsteget.

Den första 10 km gick bra med lätt löpning och inte alltför mörkt. En yngre älg skrämde livet ur mig och resulterade i att jag fick hålla en älgskrämmarkäpp i handen under resten av löpningen.Upp mot 20km hade djupa natten sänkt sig över vildmarksleden och min Silva pannlampa lyste upp stigen. Strax innan 20km började det kännas rejält i benen och insikten att resten av natten kommer att gå på stapplandes steg klarnade ytterst snabbt. Fram till 30 km och ett behövligt stopp på Kåsjöns badplats för att värma lite buljong var tuff. Nu var möjligheten att springa reducerad till att stappla framåt i nedförslut och däremellan på styltiga ben gå sakta framåt. Den avslutande 10km mot 40km och målet i Skatås blev lite bättre då benen vaknade till mot morgonens gryningsljus. Sista delen över Getryggen och in mot motionscentralen var härlig då upplevelsen av nattens äventyr värmde.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s